Späť
Novinky z Westendu

VEG LIFE – to nie sú len šaláty a tofu

Patríte k vyznávačom vegetariánskej stravy alebo si len niekedy radi oddýchnete od mäsa? Záleží vám na kvalite toho, čo jete? Nahliadnite s nami do kuchyne reštaurácie Veg life!

Vo Veg life varia zdravo a kvalitne, ale najmä chutne! Nájdete tu vegetariánske, vegánske i bezlepkové jedlá. Všetko pripravujú z čerstvých surovín a ochutia bylinkami a korením bez umelých prísad. V reštaurácii Veg life totiž veria, že ľudské telo má samoliečebné schopnosti, a aby správne fungovalo, potrebuje zdravú stravu, dostatok pohybu, relax a lásku. Lucia Juríková, marketingová manažérka, nám o ich rodinnej firme porozprávala viac.

Čo vás inšpirovalo k založeniu reštaurácie tohto typu a kedy Veg life vlastne vznikol?

Veg life vznikol pred 5 rokmi. Impulz na jeho založenie prišiel na jednej rodinnej oslave, kde sa dvaja bratranci dohodli, že skúsia otvoriť v Bratislave vegetariánsku reštauráciu, aká dovtedy v Bratislave chýbala. Cieľom bolo a stále zostáva, aby sa bežní ľudia mali možnosť každodenne najesť zdravo, pestro a chutne zároveň. Keďže my sami sme popri našich pracovných povinnostiach pociťovali, že možností, kde sa takto dá najesť nie je veľa, rozhodli sme sa, že sa to pokúsime zmeniť.

Prezradíte, odkiaľ čerpáte recepty na vegetariánske jedlá?

Je to rôzne. Každý kuchár má svoje obľúbené recepty a ku kulinárstvu to už automaticky patrí, že sa stále skúša niečo nové. Inšpirovať sa dá rôznymi kuchárskymi knihami, ale i cestovaním. Častokrát vychádzame aj z tradičných slovenských či zahraničných receptov, ktoré upravujeme do zdravších bezmäsitých verzií.

Odkiaľ pochádzajú suroviny, z ktorých varíte vo vašich reštauráciách?

Aj to je rôzne. Záleží to v prvom rade od sezóny. Od jari do skorej jesene zelenina pochádza prevažne zo stredoeurópskeho regiónu, zvyšok roka z južnej Európy. Napr. v špargľovej sezóne nakupujeme bio špargľu od slovenského farmára, na indickú kuchyňu máme špeciálneho dodávateľa, ktorý dováža koreniny a ryžu z Indie.

Povedzte nám trochu viac o špeciálnych vegetariánskych surovinách alebo alternatívnych náhradách mäsa, ktoré môžeme vo Veg life ochutnať.

Veg life je vegetariánska reštaurácia, takže mäso v našej ponuke budete hľadať márne. Zato sa však môžete stretnúť s potravinami, ktoré Vám bežne v iných reštauráciách nenaservírujú. Už veľakrát sme sa stretli s tým, že sa zákazníci pýtali, čo vlastne je ten tempeh, seitan, robi… Tempeh je v podstate sójový syr, ktorý vzniká kultivovaním a fermentáciou sójových bôbov, vďaka čomu je považovaný za najkvalitnejší produkt spomedzi sójových výrobkov. Rozšírený je najmä v juhovýchodnej Ázii. Je bohatým zdrojom vitamínu B12 a taktiež obsahuje všetky aminokyseliny ako komplexná bielkovina. Vegánom teda odporúčame, aby si ho pravidelne zaraďovali do svojho jedálnička. Seitan je rastlinnou náhradou mäsa, ktorá sa dá pripraviť aj doma. Potrebujeme na to len pšeničnú múku, vodu a trpezlivosť, lebo vymývanie škrobu z múky chce svoj čas. Seitan je ľahko stráviteľný a neobsahuje žiaden tuk. Podobne ako tempeh, aj seitan má svoje korene v ázijskej kuchyni. Údajne ho vynašli budhistickí mnísi, aby zvýšili príjem bielkovín v ich vegetariánskej strave.

Ďalej v našich jedlách používame robi, čo je tepelne upravená zmes pšeničnej a ryžovej bielkoviny, červenej repy, korenia a vody, ktorá vzhľadom i chuťou pripomína mäso a vegetariáni si ho ním vedia ľahko nahradiť v klasických jedlách. Vegetariánska kuchyňa však nie je len o náhradách mäsa v tradičných jedlách. V našej reštaurácii sa snažíme ponúkať pestrú paletu potravín, a to hlavne v zastúpení kvalitnej zeleniny, obilnín či strukovín. Tak sa u nás zákazníkom dostáva na tanier napr. i bulgur, quinoa, pšeno, morské riasy, miso, lahôdkové droždie či rôzne klíčky a bylinky.

Riadite sa aj dostupnosťou surovín podľa ročných období? Čo je práve teraz v sezóne?

Pri tvorbe menu sa, samozrejme, snažíme rešpektovať aj sezónnosť. Jeseň bola obdobím tekvice, gaštanov, koreňovej zeleniny, kapustovín, hríbov, hrozna, hrušiek a jabĺk. Smerom k zime sa výber čerstvej zeleniny a ovocia zužuje, takže v našich jedlách prevládajú strukoviny, kyslá kapusta, koreňová zelenina, zemiaky, obilniny. Našim zákazníkom sa ich snažíme servírovať na rôzne spôsoby.

Majú zákazníci vo Westende špeciálne chute a požiadavky?

Naši zákazníci vo Westende veľmi obľubujú najmä cviklové guľky a rôzne fašírky, lasagne a taktiež čerstvé šaláty.

Veg life je známy aj skvelou iniciatívou nazvanou Štedrý pondelok. Ako si hľadáte organizácie, pre ktoré zbierate počas štedrých pondelkov príspevky?

Štedré pondelky sme spustili v apríli 2016 s mottom „Každý týždeň malé Vianoce“. V rámci tejto aktivity si vyberáme nadáciu či občianske združenie, ktorého činnosť sa nám páči, a venujeme mu 1 cent z každého eura, ktoré u nás zákazníci v pondelok zaplatia. K týmto peniazom ešte pripájame finančné príspevky od ľudí z Veg life tímu. Prijímateľmi našej podpory sú subjekty, ktoré pôsobia v rôznych sférach. Prevažne je ich činnosť zameraná na pomoc deťom a mládeži, ľuďom s rôznymi zdravotnými problémami, ochranu životného prostredia, zvierat a niekoľkokrát sme podporili aj konkrétne osoby, ktoré sa dostali do vážnych životných situácií. Naším cieľom je inšpirovať ľudí k pravidelnej dobročinnosti a štedrosti.

Štedré pondelky boli veľmi spontánnym rozhodnutím. Povedali sme si, že peniaze, ktoré iní investujú do reklamy, chceme dať na niečo, čo má vyšší zmysel a chceme to robiť pravidelne na týždennej báze. Takto podporujeme ľudí, ktorí častokrát bez nároku na odmenu vyvíjajú zmysluplné aktivity v prospech nás všetkých alebo marginalizovaných skupín. Tým, že na tieto občianske združenia, nadácie či jednotlivcov upozorníme prostredníctvom našich mailov, facebooku alebo priamo v reštauráciách, máme nádej, že sa nájde ešte niekto, kto ich aj priamo podporí. Keď sa trošku lepšie poobzeráme okolo seba zistíme, že ľudí, ktorí potrebujú pomoc, je veľa. Svedčí o tom i existencia niekoľkých portálov, ktoré finančnú pomoc pre jednotlivcov či občianske združenia sprostredkúvajú. Subjekty, ktoré podporujeme, si vyberáme väčšinou sami. Občas nám niekto napíše tip, koho by sme mohli podporiť. Doteraz sme medzi takmer 80 subjektov rozdelili približne 5 500 €.